Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Одрин

Одрин, Турция - Туристически Атракции

Одрин

Одрин е град разположен в турската част на Тракия, близо до границите с България и Гърция. Той е административен център на едноименния вилает.

Като основател на града се сочи римския император Адриан. Той избрал за тази цел територията на старо тракийско селище и го кръстил на себе си - Адрианополис, на гръцки Адрианов град. По-късно османските турци превземат града - през 1369 г. и го правят своя столица до падането на Цариград през 1453 г.

Днес Одрин е столица на провинция със същото име и има население от около 130 400 души.
Един от най-известните туристически обекти за страната се намира именно там - джамията на султан Селим II.

Историята окичва областта около Одрин с над 15 големи битки и обсади провели се там от античността до днес. Някои от най-известните са български победи над византийците.

Първо хан Кардам разгромява многочислената византийска армия край Одрин. Цар Симеон обсажда Одрин, а цар Самуил го превзема и ограбва. Важна част от нашата история е битката от 1205 г., в която цар Калоян разбива кръстоносците.

Одрин е намерил своето място и в новата история. Небезизвестна е неговата обсада по време на Балканската война 1913, когато града е превзет от български войски. Старата гара на Одрин Караагач е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята, което е извършено от български самолет на 29 октомври 1912 г.

В населението на Одрин е имало значителен брой българи. Най-населяваните от тях квартали са "Барутлук махлеси" и „Узункалдаръм махлеси“ в югоизточната част на стария град. По тази причина е имало български мъжка и девическа гимназия до 1913 г., а също така и няколко църкви, от които до днес са съхранени 2 – действащата „Свети Георги“ и "Св.Св.Константин и Елена".

След загубата на България в Междусъюзническата война значителна част от българите, населяващи Одрин са избити или изселени – първо през 1913 г., а след няколко години отново 1920 г.

Днес там вече няма българско население, но е възобновен българският културен център и функционирането на едната от българските църкви в квартал "Барутлук", разположена на около 500 м. източно от популярната джамия "Селимие".

През 1878 година в Константинопол е издадена „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година. В този труд Адрианопол е посочен като град с 16 220 домакинства и 18 000 жители мюсюлмани, 10 000 жители българи, 16 000 гърци, 6 800 евреи, 5 200 арменци и 1 000 други.

Професор Любомир Милетич също прави своя статистика през 1912 година, в нея е отбелязано, че в града живеят 634 семейства българи екзархисти, 1 016 семейства българи патриаршисти и унияти и 2 429 гръцки семейства.

За радост на туристите градът е щедър на исторически и културни паметници от различни епохи. Несъмнено най-висока популярност е придобила джамията Селимие, построена в периода 1568-1574 г. Проектът е дело на най-големия строител на стара Турция - Синан, който издига и джамията в София.
Високите 70 метра минарета са изключително изящни. Те са неразделна част от архитектурния силует на сградата и са най-високите в Турция. Джамията е от типа ротонда, пропорционирана с голяма точност, без опори във вътрешното пространство. Интересна и впечатляваща част от нея са 999-те прозорци - символизиращи специално магическо число.

Международно призната архитектурна забележителност са и няколкото изящни стари моста на реките Марица, Тунджа и Арда, които и до днес функционират.

Не бива да се пропускат и затворническата кула от средновековието, издигаща се в северната периферия на града ("Одринската кула"), както и старата гара Караач (1890 г.), днес ректорат на Тракийския университет в града.

Символ на града е покритата чаршия, силно засегната от пожар преди няколко десетилетия и външно възстановена, в която се помещават магазини и занаятчийски работилници.