Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Украйна

Украйна - Почивки, Екскурзии, Круизи

Украйна

Украйна е държава разположена в Източна Европа. Граничи с Русия на изток, с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова на запад, с Беларус на север, с Черно море на юг. Площта й е 601 856 км².

Първите разпознати групи, населявали земята на днешна Украйна са халколитните трипилианска култура на запад и средностожка култура на изток. През 3 хилядолетие пр.н.е. на тяхно място идват културите на брозновата епоха - ямната култура в степите и културата на погребалните камери на север. През 6 век пр.н.е. по крайбрежието се появяват гръцки колонии. През 3 век на територията на Украйна се заселват готите, а на север от тях се развива киевската култура.

Киев се намира в земите на рус и се превръща в център на държавата Киевска Рус, която през 11 век е страната с най-голяма територия в Европа. Християнството прониква в Киевска Рус през 9 век, като великия княз Владимир Велики го приема за държавна религия през 988г. Началото на украинската правна традиция е поставено от неговия наследник Ярослав Мъдри.

Наследници на Киевска Рус в западната част на днешна Украйна са княжествата Галич и Волиния, които са били обединени в големи периоди от време.

След подписване на Люблинската уния от 1569г. и образуването на Жечпосполита, Украйна се присъединява към Короната на Полското кралство.
Казаците, намиращи се в южните части на днешна Украйна водят постоянни войни с трите си силни съседа - Московското княжество, Жечпосполита и Кримското ханство, васално на Османската империя. Кралете на Жечпосполита се опитват да привлекат казаците на своя страна и може да се каже, че в началото на 16 век те са до голяма степен интегрирани в сложната система на Полско-литовската държава.

В последствие казаците се сближават с Русия и през 1654г. сключват Переяславския договор с нея. Правителството на Жечпосполита се стреми да постигне компромис с казашката държава и през 1658г. между двете страни е подписан Хадиачкия договор, но споразумението е отменено с полско-руския Андрусовски договор от 1667г., поделящ земите на Украйна между двете страни.

През следващите няколко десетилетия украинската автономия в управляваните от Русия области изчезва напълно. След трите Подялби на Полша в края на 18 век Галиция е под владичеството на Австрийската империя, а останалата част от Украйна са присъединени към Русия. В хода на Руско-турските войни Русия превзема и южните части на страната.

Когато Австрия и Русия са въвлечени в Първата световна война украинците се оказват между двете разпадащи се империи. През 1917 и 1918 възникват няколко украински държави - Украинска народна република, Западноукраинска народна република, Хетманат, Украинска съветска република.
Украйна търпи поражение в Полско-украинската война, а в края на Полско-съветската война западните части на Украйна са включени в Полша, а основната част е присъединена към Съветския съюз по силата на Рижкия договор от март 1921г.

След сключването на пакта Рибентроп-Молотов, през септември 1939г. земите на Полша са поделени между Германия и Съветския съюз, включително и Галиция с нейното значително украинско население.

В периода 1941-1944г. Германия окупира Украйна. През следващите десетилетия в Украйна се пренасят голямо количество съветски военни бази. Страната е превърната във важен център на тежката промишленост.

Придобилата значително стратегическо и икономическо значение Украйна засилва влиянието на местния елит в границите на Съветския съюз. Голям брой висши съветски функционери идват от Украйна, един от тях е и Леонид Брежнев, който е начело на Съветския съюз от 1962 до 1984г.

През 1954г. Кримската област, която е населена предимно с руснаци е включена в Украинската съветска социалистическа република.

На 26 април 1986г. в северния град Припят се взривява един от реакторите на Чернобилската атомна електроцентрала. Огромни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.

На 24 август 1991г., в хода на разпадането на Съветския съюз, Украйна провъзгласява своята независимост. Тя е един от учредителите на Общността на независимите държави.

Украйна е република, начело с президент. Законодателната власт принадлежи на парламента наричан Върховна Рада, а изпълнителната власт на кабинета на министрите.

В страната се добиват въглища, нефт и газ, желязна, манганова и руди на цветни метали. Основни промишлени отрасли са черна и цветна металургия, електротехническа промишленост, машиностроене, приборостроене, химическа, текстилна, хранително-вкусова. Основни култури отглеждани в селското стопанство са просо, картофи, захарно цвекло, лен, коноп, хмел, слънчоглед, плодове, зеленчуци, лозя, пшеница, царевица, ръж. Животновъдство - едър рогат добитък, овце, кози, свине, домашни птици. Развит е и риболовът - морски, в язовирите и реките.

Климат
Климатът е умерено-континентален, в южните части на п-в Крим - субтропичен. Средна месечна температура - януари - от 2 до 7 Сº, юли - от 18 до 24 Сº. Валежи - от 300-700 мм до 1100-1200 мм в Крим.

Столица: Киев

Население: 46 299 800

Официален език: Украински

Валута: Гривня (UAH)

Популярни туристически обекти
Киев - Катедралата "Св.София", Чернобилският музей, Пещереният манастир, Историческия музей на съкровищата, Народния архитектурен музей

Лвов - Лвовски народен театър "Иван Франко", Римската Католическа Катедрала, Музей на аптеката, Музеят на Народната архитектура и живот

Ялта - Катедралата "Александър Невски", Къщата-музей на Антон Чехов

Одеса - Археологически музей, Музей на морската история, Литературен музей, Музей на патриотична слава, Оперен театър, Балетен театър, Катакомбите

Крим - Балаклавска бухта, Бахчисарайски дворец, Бяла скала, Ботаническа градина, Воронцовски дворец, Генуезска скала, Инкермански манастир, Червената пещера - Кизил Коба, Замъкът Алустон, Херсонес, Лястовично гнездо, Винарските изби на Масандра, Ливадийския дворец