Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Уругвай

Уругвай - Почивки, Екскурзии, Круизи

Уругвай

Уругвай, официално Източна република Уругвай е държава, която се намира в южната част на Южна Америка. Граничи с Атлантическия океан на югоизток, с Бразилия на север и с Аржентина на запад и юг. Площта на страната е 177,4 хил. кв. км. Голяма част от територията на държавата е заета от югоизточната част на Бразилското плато, лавовото плато Аедо, височинните Кучиля де Аедо и хълмистата равнина на р. Рио Негро.

Преди пристигането на испанците и португалците, териториите на днешен Уругвай са неселявани от индианци, главно от племето чаруа.

Първото селище основано от европейците е Колония дел Сакраменто (1680) - важна крепост издигната на източния бряг на Рио Плата, многократно превземана от португалци и от испанци. През 1726г. е основан и Монтевидео, който става основно пристанище в естуара на Рио Плата.

През 1798,1806 и 1807г. Англия прави няколко неуспешни опита да превземе земите на Вицекралство Рио де ла Плата. През 1822г. Бразилия окупира земите на днешен Уругвай. След продължилата близо 6 година Бразилска война, през 1828г. Уругвай извоюва независимостта си и се оформя като държава.

В края на 19 век страната завършва формирането си като демократична държава и постига изключителни икономически и социални успехи.

Към края на 1950г. в Уругвай започва сериозна икономичска криза, която се отразява и в политическия живот на страната. 60-те години са белязани от надигането на леви движения. Срещу тях застават ултрадесни формирования, предимно студенти. През този период се наблюдават чести преки стълкновения по улиците на големите градове. Военните използват много добре хаосът завладял държавата и постепенно стават основен играч на политическата сцена. Всичко това довежда до държавен преврат.

На 27 юни 1973 г. президента Хуан Мария Бордабери с помощта на военните разпуска парламента и обявява т.нар. Държавен Съвет, който получава всички държавни функции.

Уругвайското общество се обявява против преврата и вследствие на това е подложено на продължителни репресии.

Започналите промени в началото на 80-те години, довеждат до пълното изземване на властта от военните и избирането отново на изцяло цивилно правителство на 1 март 1985 г.

Уругвай е република, начело с президент. Законодателен орган е Генерална Асамблея, състояща се от сенат и палата на представителите. Изпълнителната власт е в ръцете на правителство, назначавано от президента.

Това е една от сравнително развитите страни в Латинска Америка. Промишлеността е представена главно от предприятия за преработване на селскостопански суровини. Основни отрасли са нефтопреработваща, химическа, хранително-вкусова, текстилна, шивашка, кожарска, металообработваща промишленост. От ВЕЦ се получават 96 % от електроенергията. Селското стопанство напълно обезпечава страната с основните хранителни продукти. Основен отрасъл е пасбищното животновъдство, екстензивно, с направление за месо и кожи. Отглежда се едър рогат добитък, овце. Уругвай е един от най-големите производители и износители на вълна, месо и кожи. Основни селскостопански култури - царевица, пшеница, плодове и цитруси, ориз, захарна тръстика, слънчоглед.

Много добре развит туризъм.

Климат
Климатът е субтропичен, океански. Средните температури за януари са 22-24 Сº. Валежи - 1000-1200 мм.

Столица: Монтевидео

Население: 3 323 900

Официален език: Испански

Валута: Песо (UYU)

Популярни туристически обекти
Монтевидео - Площада на свободата, Сградата на Парламента, Квартала на богатите, Крайбрежния булевард, Шопинг – център Пунта Каретас, Театър Солис, Меркадо дел Пуерто, Музея на карнавала, Парка Ел Прадо, Винарна Кастило, Паласио Салво, Музей дел Гаучо Де Ла Монеда, Музейя Хуан Мануел Бланес, Музейя Торес Гарсия, Музейя Де Сан Хуан

Пунта дел Есте - Музейя дел Мар

Национален парк Кабо Полоню, Националния парк Санта Тереса