Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Вануату
  4. Атракции
  5. Вулкана Ясур

Вулкана Ясур, Вануату - Туристически Атракции

Вулкана Ясур

Ясур е стратовулкан разположен на остров Танна в Тихия океан. Характеризира се със своята почти постоянна активност, причинена от движението на Индо-австралийската тектонска плоча, като активността е най-висока в периода от февруари до април.

Съвременните геолози установяват, че вулканичната активност на вулкана продължава повече от 800 г., предизвиквайки немалко неудобства на жителите на архипелага.

През май 1999 г. след почти едногодишно мълчание, вулкана Ясур отново се пробужда, изхвърляйки големи каменни блокове на разстояние 600 м от края на кратера. През юни в продължение на няколко денонощия Ясур бълва пепел, покривайки земята в радиус 2 км с повече от 3 мм. слой. До месец юли изхвърлената пепел достигнала до края на северните части на острова. Изследвайки многократно дейността на вулкана, учените предполагат, че активността на Ясур няма да спадне в близките месеци и се оказват прави, вулканът стихва едва през втората половина на годината.

За местното население на остров Танна Ясур е табу. В техните религиозни вярвания вулканът е мястото, където душите на хората остават в капан след смъртта.

Вулканът Ясур е важна туристическа дестинация и допринася за икономиката на остров Танна.

Кипенето на лавата и фойерверките от искри могат да се наблюдават от изключително близко растояние без риск за живота на наблюдаващия. По територията на Вануату са разположени около 80 вулкана, но Ясур се отличава с това, че е най-младият и най-активният сред тях.