Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Вануату

Вануату - Почивки, Екскурзии, Круизи

Вануату

Страната е разположена в югозападната част на Тихия океан. Заема архипелага Нови Хебриди и група острови Банкс и Торес. Архипелагът е разположен на 500 км. от френската територия Нова Каледония, на 1 750 км. източно от Австралия, западно от Фиджи и южно от Соломоновите острови. Най-големи острови са Еспириту Санто, Амбрим, Ефате, Малакула и Ероманго - общо са над 80 острова. Островите са от вулканичен произход (има около 60 вулкана, от които 10 са действащи), планински.
На всеки остров от архипелага има първокласни плажове.

Според Конституцията, приета на 30 юли 1980, Вануату е парламентарна република. Главнокомандващ на военните сили е президентът, който се избира от избирателна колегия за срок от 5 години.

Територията на Вануату е разделена на 6 провинции - Малампа, Пенама, Тафея, Санма, Торба и Шефа.
Във Вануату основният поминък е селското стопанство (26%) в което е заето 80% от трудоспособното население. Плантациите от кокосови палми заемат значителни площи. Отглеждат се още какао, кафе, ямс, памук, разнообразни плодове. Животновъдството и риболовът също са добре развити. През последните години добре се развива международният туризъм, който обезпечава значителна част от бюджетните постъпления.

Климат
Климатът на Вануату е тропичен и влажен. През лятото (януари – февруари) средномесечните температури достигат до 27-29°С, а през зимата (юли – август) температурата се понижава до 22-24°С (в планините са възможни понижения до 10°С). Силните югоизточни пасати в периода май до октомври леко понижават температурите.

Столица: Порт Вила

Население: 205 754

Официален език: Бислама, английски, френски

Валута: Вату (VUV)

Популярни туристически обекти