Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Ватикана
  4. Атракции
  5. Музей Пио-Климентино

Музей Пио-Климентино, Ватикана - Туристически Атракции

Музей Пио-Климентино

Музеят известен в наши дни като Пио-Климентино е създаден при папа Климент ХIV и папа Пий VI. Той е един от най-богатите музеи на Ватикана.

Неговите експонати са разделени в няколко отделни зали.

Първата от тях е Зала на гръцкият кръст, в която са експонирани мозайки от II-III век, а също и два саркофага от IVв. В саркофазите са погребани майката и дъщерята на първия християнски император на Римската империя – Константин.

Втората зала е наречена Ротондата. Посетителите й могат да видят нейният уникален под, представляващ огромна мозайка от I в. изобразяваща битка между гърци и кентаври.

Покрай стената на залата са разположени антични статуи и бюстове, от които най-впечатляваща е статуята олицетворяваща древногръцкия идеал за физическа красота – "Аполон Белведерски", която е римско копие на гръцки бронзов оригинал от втората половина на IV в. пр.н.е., скулптор Леохар. Прословутата статуя е намерена през ХV век в Анцио. Веднага след това тя става притежание на кардинал Ровере, бъдещия папа Юлий II, който я пренася в двореца Белведере.

Други забележителни творби от експозицията са "Амазонка" на Фидий от 435 г.пр.н.е., тук представена като римско копие; бюста на Перикъл от втората половина на V в. пр.н.е., римско копие от оригинала на Кресилай; статуята на "Мелеагро" също римско копие от оригинал на Скопас (380-330 г. пр.н.е.); "Афродита Книдска" на един от най-големите гръцки скулптури Праксител (390-335 г.пр.н.е.), римско мраморно копие; "Дискохвъргачът" на Мирон (V в. пр.н.е.) е символ на древногръцките олимпийски игри, скулптурната група "Лаокоон", която е гръцки оригинал, дело е на Родоската школа (I в.пр.н.е.).
Тя е открита при развалините на термите на император Тит Ливий в Рим през 1506г. Веднага след това е пренесена във Ватиканския дворец.

Следващата зала се нарича Зала на музите – както става ясно от името й в нея са експонирани всички музи покровителки на изкуствата.

Не по-малко интересна е Залата на зверовете. В нея са показани скулптурни фигури на различни зверове изработени от бял или цветен мрамор.

В Галерията за статуи са експонирани множество римски копия на прекрасни гръцки оригинали като: "Аполон Сауроктон" – копие от бронзовия оригинал на Праксител от IV в.пр.н.е., "Ерос" – копие от същото време, "Спящата Ариадна" – копие от елинистическия период.

Галерията за бюстове също представлява голям интерес за посетителите. Там има бюстове на императорите Адриан (II в.) и Каракала (III в.) и др.