Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Ватикана
  4. Атракции
  5. Пинакотеката

Пинакотеката, Ватикана - Туристически Атракции

Пинакотеката

Пинакотеката във Ватикана е създадена в края на ХVIII век.
Наполеоновата армия отнася голяма част от картините й по време на Италианския поход. Те са върнати едва през 1816г. в следствие на решенията на Виенския конгрес.

При папа Пий Х Пинакотеката се обогатява с добавянето на византийската колекция от Латеранския дворец.

До построяването на сградата, в която и днес е експонирана колекцията през 1932г., картините многократно се пренасят в различни зали на ватикански дворци.

Ватиканската пинакотека се състои от петнадесет зали, в които са събрани прекрасни образци на живописта от ХI до ХIХ век.

В нея са показани творби на италиански художници, произведения на византийското изкуство от ХI-ХII век и някои отделни картини на чужди автори.

Изкуството на т.н. треченто е представено от Джото, Симоне, Амброджо Лоренцети, Дади, Мартини, Джовани ди Паоло и др.

Чрез творбите на Сасети, Карло Кривели, фра Беато Анжелико, Беноцо Гоцоли, Мелоцо да Форли, Пинтурикио, Перуджино, Джовани Белини е отразено Ранното Възраждане. Докато Високият Ренесанс е представен чрез шедьоври на Леонардо да Винчи, Рафаел, Тициан и Веронезе.

Най-известни са картините на Рафаел "Мадона ди Фолиньо" и "Преобрежене", както и десет гоблена по негови картини направени по поръчка на папа Лъв Х през 1515 г. в Брюксел.

Създалите се традиции повеляват в Пинакотеката да се колекционират творби само на религиозна тематика. От представителите на академичното направление тук са изложени картини на Гвидо Рени, Анибал и Лодовико Карачи, Гверчино.