Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Графство Кент
  6. Замъкът Лийдс

Замъкът Лийдс, Графство Кент

Замъкът Лийдс

Несъмнено една от най-големите забележителности в Англия е Замъкът Лийдс. Със своя бледожълтеникав камък и назъбени кули, отразяващи се във водите, които го заобикалят той наподобява красив мираж.

Описан някога от лорд Конуей като "най-възхитителният замък в света", той е една историческа забележителност с впечатляващ вид.

Замъкът има дълга история през вековете, която започва от неговото най-ранно изграждане през ХІІ в. (на мястото на дървена постройка от ІХ в.) до скорошното му даряване на една частна фондация през 1975 г. Неговата популярност нараства от факта, че е бил резиденция на много крале, като първо в него се е разполагал Едуард І. Лийдс е дарен на владетеля през 1278 г. от заможен ласкател, който търсел неговото благоволение.

Разположен върху два малки острова, свързани от езеро и заобиколен от прелестни градини и лозя, дворецът е станал свидетел на множество драматични исторически събития.

Други знатни негови обитатели са Хенри V и Хенри VIII.
Последният обичал да прекарва времето си на това място и влагал в него големи усилия и много пари. Той го украсявал и разширявал, за да прилича повече на кралски дворец и по-малко на военна крепост.

През 1926 г. замъкът е купен от аристократката Олив Уилсън Филмър, известна като Лейди Бейли. Тя изцяло преоформя интериора му и от 1976 г. той става достъпен за посетители.

Едни от най-любопитните атракции, привличащи множество посетители, са Музеят за старинни кучешки каишки и птичарникът, в който многообразието от птици силно впечатлява.

Замъкът Лийдс функционира и като хотел, а неговите гости имат уникалната възможност да се потопят в една отминала епоха на Средновековието, вечеряйки в Банкетната зала "Хенри VIII".