Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Графство Кент
  6. Кентърбърийската катедрала

Кентърбърийската катедрала, Графство Кент

Кентърбърийската катедрала

Катедралата в Кентърбъри е централният архиепископски храм на англиканската църква. Той е разположен в град Кентърбъри в английското графство Кент.

Съвременната Кентърбърийска катедрала е почти изцяло построена наново през 1174 г.
Причина за това става избухването на пожар, който унищожава първоначалните сгради.

В миналото Катедралата е била най-свещеното място за поклонение в Англия и Северна Европа.
През 1170 г. именно в нея се разиграва една от най-потресаващите случки в английската история – архиепископът Томас Бекет бил жестоко убит в северозападния напречен кораб (трансепт) на постройката от четирима рицари на Хенри ІІ. Той е канонизиран три години по-късно, което дава тласък на решението на разкайващия се Хенри ІІ да утвърди светата обител като център на английското християнство.

Неповторимите стъклописи на Катедралата датиращи от ХІІ и ХІІІ в. разнасят славата й и очароват посетителите й.
През 1942 г. една значителна част от Кентърбъри е разрушена от бомбардировките през Втората световна война, но в стремежа си да съхранят това произведение на изкуството местните жители свалят стъклата на сградата. Благодарение на тяхната съобразителност днес отново можем да се наслаждаваме на оригиналните стъклописи. За най-важни са смятани тези на Големия западен прозорец, Библейските прозорци и Чудните прозорци.

Разположен на пътя от Лондон към пристанището Дувър, Кентърбъри е бил важен град още от римско време.

Известният английски поет Джефри Чосър (1335–1400) написва Кентърбърийски разкази, в които става въпрос за група поклонници, които пътуват от Лондон към гробницата на св. Томас Бекет през 1387 г. С тази си творба поетът допринася за обезсмъртяването на града и катедралата.