Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Кеймбридж

Кеймбридж, Великобритания - Туристически Атракции

Кеймбридж

Кеймбридж е град в Англия. Главен административен център на графство Кеймбриджшър.

В красивото градче се носи полъха на английската провинция. Уютно и в същото време силно впечатляващо със своите старинни сгради, то привлича множество туристи.

Кеймбридж е седалище на прочутия Кембриджски университет, който се състои от 31 колежа.
Вътре в самите сгради е почти невъзможно да се проникне, освен ако не Ви придружава студент от университета или самият Вие не сте такъв. По тази причина повечето туристи се задоволяват да разглеждат и да се снимат само пред колежите, чиито фасади са обърнати към улиците на града.

Ако все пак някой посетител успее да проникне в сърцевината на някои от най-емблематичните сгради на университета "Кингс колидж", "Тринити хол" или "Питърхаус", например, няма да остане разочарован.
Гледката на разстилащи се безупречно поддържани поляни, многовековни дървета с удобно разположени под тях пейки, дори и малки езерца е една истинска наслада. Колежите в готически стил с хладните им стени от светложълт камък, високи кули и колонади, неусетно извикват мисли за всичките онези велики умове, които университетът е приютявал през годините.

Известни под името The Backs, задните фасади на част от колежите заедно с прилежащите им поляни са обърнати към реката Кам, прекосяваща града. Тя носи безброй забавления както за туристите, пътуващи с лодки по нея, така и за студентите от университета. През топлите слънчеви дни голяма част от участите се разполагат по крайбрежните поляни за пикник или решават да опитат да се повозят с традиционните дървени лодки. Именно тези плоскодънни лодки са една от най-характерните атракции на Кеймбридж.

Предимно през летните дни реката, наподобява на каналите във Венеция - цялата изпълнена с бавно плъзгащи се лодки със стоящи на кърмата им хора, които се оттласкват от дъното с дълги дървени прътове. Някои от лоткарите запознават пътниците с историята на Кеймбридж, докато маневрират из не особено широката река.

Изключително интересна гледка са множеството мостове пресичащи реката. Подобно на колежите всеки от двадесетте моста се различава от другите по възраст и визия. Един от по-интересните е Мостът на въздишките, който подозрително прилича на едноименния си двойник от Венеция. За Математическия мост пък разказват, че бил конструиран от Исак Нютън без използването на каквито и да било винтове, болтове или пирони. Това обаче е само мит - мостът е бил построен след смъртта на учения.

Колоезденето също е запазена марка на Кеймбридж. Градът има най-голямото количество велосипеди на глава от населението, тъй като освен за студентите те са предпочитан начин за придвижване и за голяма част от местните жители.

В сърцевината си града е съхранил онази неповторима атмосфера от отминали времена, която толкова лесно пленява.