Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Корнуол
  6. Замъкът Бодиам

Замъкът Бодиам, Корнуол

Замъкът Бодиам

Дворецът Бодиам е един от най-старите, съхранили се през вековете замъци във Великобритания. Времето се оказва милостиво към Бодиам и го запазва почти непокътнат. Цялото му величие се издига насред обширна тревиста равнина на 100 км. югоизточно от Лондон.

Замъка е отделен от останалия свят чрез ров, пълен с вода, със широчина почти 200 м.
Един тънък дървен мост води до главните порти на крепостта.

Съвременния си вид Бодиам е придобил преди близо 500 години, но учените са направили открития, доказващи че замъкът е съществувал преди Норманското нашествие през 1066 г.

Всъщност в Domesday Book (книга, в която се вписвали всички владения на Англия), написана по заповед на Уилям Завоевателя през 1086 г, е записано, че на това място съществува по онова време саксонска резиденция. След поредица от превземания, накрая имението е конфискувано от Норманска фамилия, в чиито ръце се намирала местността. През трите века на господство на фамилията, резиденцията била подсилена и укрепена.

През 1385 г. крал Ричард ІІІ, в очакване на нашествието на френски сили, наредил преустройване на имението в непревземаема крепост за защита на провинцията. Едуард Дейлингриг, контролиращ тези земи, решил обаче да не променя резиденцията си, а да издигне нов замък близо до река Ръдър, където по всяка вероятност щели да се водят битките. В резултат на тези събития бил издигнат днешният Бодиам. А причината той да се запази в първоначалното си състояние е, че очакваното френско нашествие така и не се състояло, а в последвалите векове по тези територии не са били проведени сериозни битки.

През 1480 г. палатът бил обсаден, но управлението незабавно предало короната. По този начин Фамилията Леонор възвърнала земите си и ги контролирала през XV век, а от 1639 до 1645 г. собственик на мястото станал граф Джон Тафтън, който бил вторият граф на тези земи.

След Английската гражданска война Кромуел, ръководител на парламентарните сили, дал заповед голяма част от замъците в Англия, включително и Бодиам, да бъдат изоставени и да не се поддържат. Вътрешният интериор бил "изкормен", но външния вид си останал все така непокътнат.

През 1917 г. Маркиз Карсън станал собственик на имота и се заел с неговото възстановяване. След неговата смърт през 1925 г. замъка попаднал под държавна власт и досега се поправя и поддържа в отличен вид.

Конструкцията на Замъкът Бодиам е изключително добре замислена. В началото на неговото създаване, за по-добра защита, е имало дървени мостове от всяка страна на малкото островче преди замъка. Днес до нас е достигнал само един мост и подпорите на останалите потопени в дълбокия ров. Веднага след островчето, непосредствено преди портите на сградата са разположени останките на малката отбранителна постройка Барбикон, характерна за повечето английски замъци.

Самият замък има сравнително елементарна форма - четиристенен квадрат, на който всеки ъгъл е защитен от огромни кръгли бойни кули.
Главният вход е украсен с декоративни щитове, които защитават три набора двойни врати и подвижни решетки.
Ако нападателите успеели да стигнат до входния тунел, масивните порти щели да се затворят и да ги притиснат в капан. А през множеството отвори пазачите имали възможност да изливат всякакви течности и да хвърлят стрели и копия. Те били така разположени, че където и да възникнело пожар, той щял да бъде потушен. Зъберите и до днес стоят като корона върху бойните кули и стените.

Макар че външният вид на Бодиам е така добре запазен, то вътрешния е почти напълно разрушен.
Параклисът някога е бил красиво декориран с оцветени керемиди и прозорци с оловно стъкло. Съвсем близо до него могат да се видят останките на голяма стая, за която се смята, че е използвана от лорда и неговото семейство.
Източната кула е разположена непосредствено зад стаята. В нея има изградени допълнителни спални помещения и достъп до горния етаж на частната камара на лорда. От източната страна в двора се намира и най-дългата зала на зданието. Тя е била използвана за посрещане на гостите, преди влизане в голямата приемна зала на двореца. От югозападния ъгъл на залата се намира югоизточната кула. В нея отново могат да се видят спални помещения, както и защитни отвори за стрелците.

Лорда силно се гордеел със своята главна приемна зала. Притежаваща огромни размери, тя впечатлявала и будела възхищение у гостите.
В залата имало специално пригодена платформа, където лордът и неговите най-важни гости вечеряли, леко издигнати над главите на гостите с по-малък статус. Голям прозорец гледал навън от замъка, напомняйки на посетителите за величието и богатството на домакина.

Бодиам разполага с около 33 камини, 10 спирални стълбища и 28 канали за отходни места. Така архитектът на замъка задоволил изискванията на Едуард Дейлингриг за добре защитена крепост, същевременно предоставяща комфорт и удобства на нейните обитатели.

Великолепието и могъществото на замъка напомня на хората за превъзходството на владетелите от миналото. А дълбокият, покрит с водни Лилии ров ще продължи да краси и пази замъка още дълго време.