Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Оксфорд

Оксфорд, Великобритания - Туристически Атракции

Оксфорд

Оксфорд е град в Англия, административен център на графство Оксфордшър, Южна централна Англия, разположен в близост до устието на река Темза.
Градът става известен като седалище на Оксфордския университет.

Историята на Оксфорд е едно интересно съчетание от легенди и факти.
Според легендата саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд, през 700 г. положила основите на манастир на мястото на днешната Христова Църква. Ухажвана от развратен крал, принцесата се скрила в горите Бинси, а кралят, който постоянно я преследвал, бил ослепял. Фрайдсуайд започнала да се моли за него и това го излекувало, в замяна той я оставил на мира.

В покрайнините на нейния манастир постепенно възникнало малко общество, по поречието на реката Темза, по което преминавал добитъкът - oxen ford, на който по-късно е кръстен и самият град Оксфорд.

Истината за Оксфорд обаче е, че селището е основано около 3 в. пр. Хр. от келтите. По-късно то става търговско селище на саксоните (6 в.). А няколко века след това през 10 и 11 в. градът е нападнат от датчаните.

През 12-ти век започва да разцъфтява и университет в защитните стени на пазарния град Оксфорд, пълнещ улиците на града с шумни стипендианти, които често предизвиквали напрежение и разправии из обществото.

Тази враждебност е вече част от миналото, в нашето съвремие романтичната нотка в Оксфорд, има превес – ритащите топка младежи, пикниците и поезията – а посетителите са привлечени от лъхащата атмосфера на един малък студентски град, с покрайнини от златисто-каменни сгради.

След превръщането му в един от най-важните научни центрове на Европа, Чарлз I прави града своя столица от 1642 до 1645 г. по време на Английската революция.

Сърцето на града е Карфакс - най-оживеното кръстовище в Оксфорд, от него тръгват четири главни улици ориентирани по посоките на света. Това е бил центъра на оградения с каменна стена през средновековието град.

В града туристите могат да разгледат множество забележителности, като една от най-известните е църквата "Св. Майкъл" (11 в.), а също така и църквата "Св. Дева Мария" (13 в.); Бодлианската библиотека (наречена така в чест на сър Томас Бодли — английски дипломат, реформирал библиотеката през 1603 г.); Шелдънският театър (1664–1669) - създаден от бележития архитект Кристофър Рен и още много други запленяващи гледки и величествени сгради.