Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Стратфорд на Ейвън

Стратфорд на Ейвън, Великобритания - Туристически Атракции

Стратфорд на Ейвън

Стратфорд на Ейвън е град, разположен на река Ейвън в южната част на графство Уоруикшър, Англия.

Градът е известен с факта, че е рожденното място на Уилям Шекспир.
През пролетта на 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън идва на бял свят английският майстор на перото. Той бележи завинаги културната история на градчето със своето творчество.

Родното място на прочутия поет се намира на около 35 км югоизточно от Бирмингам и само на 13 км в югозападна посока от окръжния център Уорик. До тази част на Уоруикшър може да се стигне много лесно от Бирмингам и Оксфорд.

Мястото, където великият поет е израснал, учил и творил предизвиква голям интерес сред туристите, посетили градчето. Броят им достига около 3 милиона годишно.
За да се докоснат те максимално до живота на твореца, днес на територията на града функционират общо пет музейни здания.

Първият музей "Родното място на Шекспир" се обслужва от изключително добър информационен център, който е разположен непосредствено до самата къща-музей, която се счита за родно място на поета.

За забавление на посетителите се провеждат туристически обиколки, тръгващи от Нашс Хаус, който е бил дом на неговата внучка. Следващият обект от маршрута е градина, която играе ролята на възпоменателно място. В миналото на това място е бил домът на английския творец, в който той живее до края на живота си през 1610 г.

Впечатляващата постройка Ан Хатауейс Котидж, разположена в Шотъри е една от най-красивите къщи в местността. Тя се свързва с живота на автора, като фамилен дом на съпругата му, който е принадлежал на фамилия Хатауей. Фасадата й е уникална със своя сламен покрив, а интериорът е изцяло с мебели от 17 в.

Друга очарователна постройка в Стратфорд на Ейвън е къщата Холс Крофт, в която са живяли Шекспировата дъщеря Сузана заедно с мъжа си.

Не бива да се пропуска и посещение в прекрасно резбованата с външни греди постройка Харвард хаус, която датира от 16 в. Това е бил домът на майката на един от основателите на Харвардския университет – Джон Харвард.

В църквата "Холи Тринити", създадена през далечния 13 в. са положени тленните останки на великия Шекспир, а също така и на много от неговите близки. Едно незабравимо преживяване за гостите на града ще бъде посещението на някои от трите театъра на Кралската Шекспирова трупа, които се намират в Стратфорд на Ейвън.