Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Дворецът Хемптън Корт

Дворецът Хемптън Корт, Великобритания - Туристически Атракции

Дворецът Хемптън Корт

Дворецът Хемптън Корт е един от най-впечатляващите в целия свят. Той е царствен, импозантен и е създаден в типично английски стил.

Замъкът е една от най-значимите атракции във Великобритания. Всяка година той е обект на посещение на повече от половин милион туристи, желаещи да видят близо хилядата помещения и великолепни градини.

Посетителите са пленени от истории за политически драми, мрачни заплетени интриги и кралска разточителност.
Всяка една част от двореца е свидетелство как той се е променял през вековете и как наследниците на престола са го правили все по-величествен.

Първият дворец е издигнат през 1515 г. Създател на постройката не е бил кралят, а негов приближен, глава на католическата църква в Англия и един от най-влиятелните хора от епохата на Тюдорите кардинал Томас Уолси.

Уолси е най-неразбраната личност в историята на Великобритания. Той е един от най-великите умове на английското духовенство до деветнайсти век.

Макар и да произхожда от беден род и да е син на касапин, той е с огромни амбиции. Уолси знае, че за да ги осъществи трябва да направи кариера в църквата.
Едва на двайсет и пет години е ръкоположен за свещеник. След още девет години той вече е личен свещеник на Хенри Седми. Когато короната наследил младият и неопитен Хенри Осми, амбициозният Уолси знаел, че трябва да спечели благоразположението на новия крал. Ето защо му доказал, че е незаменим.
Кралят и Томас станали приятели. Скоро свещенника станал кардинал.
Дори има твърдения, че Уолси е управлявал държавата докато Хенри VIII се e забавлявал.

Хемптън Корт бил огромен проект. Неговите размери били по-големи и от дворците на Хенри. Той олицетворявал представата за абсолютния дворец.
Още съвременниците му говорели, че с Хамптън Корт кардиналът е надминал краля.

Уолси издигнал величествения и неповторим замък за шест години, но нямал никаква представа как изглежда заради последвалите събития.
Кардиналът бил замесен в най-големия скандал от епохата на Тюдорите разводът на краля. Уолси трябвало да се заеме с развода.

Уолси се радва на своето творение само четири години преди кралят да го конфискува и да започне да го преустройва. Преоформлението на замъка на Уолси струвало на Хенри шейсет и две хиляди лири. Няма запазена картина, която да е свидетелство как е изглеждал в своя първоначален вид двореца.

Кралят не променя само няколко части от творбата на кардинала. Едни от най-впечатляващите от тях са великолепните медальони с италиански скулптури на римски императори над портите.

Владетелят разрушил някои от постройките на Уолзи и ги изградил наново. Вложил множество нови материали и ги комбинирал със старите.

Интересни са съхранените теракотни изделия на Уолзи. Прекрасните класически мотиви се внасяли директно от Италия.
Задната част от параклиса на кардинала е намерена съвсем случайно през 1982 година. Тухлите са боядисани в светлите тонове, покриващи първоначалната сграда. Помещението пред самия параклис било с големи квадратни прозорци. Предполага се, че е служело за галерия.

Днес прекрасният, уникално красив замък е прочут, както със своята 500-годишна история, като резиденция на английските владетели, така и с великолепието на своите градини. Сред зелените чудеса, оцелели във времето, са неповторими партери, величествени алеи, фланкирани с огромни липи, интимна "частна градина", километрична "водна" улица, забавен лабиринт, затворен от стени от храсти.

Паркът, реконструиран няколко пъти през своята история, е пример за обединяване на стиловете и модите, които са били характерни за големите английски години през 16 и 17 век.