Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Шетландските острови

Шетландските острови, Великобритания - Туристически Атракции

Шетландските острови

Шетландските острови представляват архипелаг, принадлежащ на Шотландия, разположен между Оркнейските острови и Фарьорските острови, северно от Великобритания.

Шетландските острови имат площ от 1 466 кв.км., брегова линия от над 1 500 км. и население от около 22 000 души, а административният им център е Лъруик.
Най-северната точка на Обединеното кралство се намира именно на островите.
Шетландските острови са една от 32-те области в Шотландия.

В миналото те са били норвежка колония, но след това на 12 февруари 1472 г. преминават под шотландската корона след неплащане на зестра. Голяма част от обитателите им не се чувстват шотландци, смятайки, че са по-близки до скандинавските си корени.

Главният остров на групата се нарича Мейнланд, други които са също по-големи са Йел и Ънст. В състава на архипелага са включени още над 100 по-малки острова. Едва 15 от островите са обитаеми.

Островите за първи път са споменати в скандинавските саги, като са били известни под името Хетланд. Преди норвежците да се установят на тях, териториите са населявани от пикти. След колонизирането на Шетландските острови от викингите към края на 9 и началото на 10 век, за 600 години те са подчинени на норвежците.

През 1263 г. норвежкият крал Хокон IV спира на един от островите преди битка с шотландците, след която норвежкото влияние в западна Шотландия е преустановено, но още над 200 години архипелага остава под норвежка власт. Едва през 1472 г. островите стават част от Шотландия.