Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Бъкингамския дворец

Бъкингамския дворец, Лондон

Бъкингамския дворец

Бъкингамският дворец символизира монархическата власт в Обединеното кралство. Това е първият дом на английското кралско семейство, а също и официалната лондонска резиденция на Британските крале още от миналото. Известен като "работния" замък Дворецът се използва преди всичко за приемане на държавни глави, за официални приеми и други официални поводи, обвързани с кралицата на Англия и нейното семейство.

Сградата се отличава със своята импозантна архитектура в най-представителната част на Лондон – Уестминстър, където могат да се видят много други забележителности на английската столица, като сградата на парламента, Биг Бен, Уестминстърското абатство.

Бъкингамският дворец съществува от близо 300 години. Неговото първоначално име било Бъкингамската Къща. За основа Бъкингамският дворец има по-стара градска сграда, построена за херцога на Бъкингам през 1703 година.

Богатият и пищен интериор на двореца трудно би могъл да се опише с думи. Множеството произведения на изкуството, различни шедьоври, които могат да се видят из залите и стаите на Бъкингам са от личната колекция на британското кралско семейство.

Колекцията наброява около 9000 картини. В състава й има включени различни миниатюри, акварели, графики и др. Освен шедьоври на изобразителното изкуство, сред които и такива на Рубенс, Каналето, Рембранд, Пусен, Вермеер, в кралският дом има и чудесно подбрани автентични мебели, рядък порцелан, прекрасни скулптури, стъклопис и хиляди томове книги. Не трябва да се пропускат и скъпоценностите от сребро, злато и уникални бижута.

Невероятният замък е отворен за туристически посещения по време когато кралските особи не са в него. Това обикновено е в началото на пролетта, август, септември и по Коледа. Именно тогава туристите могат да разгледат част от 600-те стаи, официалните апартаменти, тронната зала и Картинната галерия. Площта само на първи етаж е 77000 кв.м., като централно място е отделено на музикалната стая. В периода между 1853-1855 г. е построена Балната зала по нареждане на Кралица Виктория. За онези времена тази зала нямала равна по размери. И днес тя е най-голямото помещение в Бъкингамския дворец.

В задната част на Бъкингамския дворец е намерил своето място прекрасен парк. Градината на двореца се разпростира върху 16 декара. Заедно с частта, в която е разположено езерото, паркът на Бъкингамския дворец се превръща в най-голямата частна градина в Лондон.