Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Тауър Бридж

Тауър Бридж, Лондон

Тауър Бридж

Тауър Бридж гордо се издига над Темза от 1894 г. и е един от най-прочутите мостове в света.

Нуждата от мост на това място възниква през ХІХ век, когато източната пристанищна част на града се оказва твърде гъсто заселена, а всички останали мостове са далеч от нея.

През 1876 г. е съставена "Специална комисия за мостовете и подземните пътища", която се заема с подземното и надземното прекосяване на реката. Приоритет на комисията е мостът да не пречи на корабоплаването. Пред нея са представени над 50 идейни проекта, на един от които е гласувано доверие чак през 1884 г.

В строежа на моста вземат участие петима големи строителни предприемачи и 432-ма работници. Две огромни колони са потопени в коритото на реката, за да служат за опора на гигантската конструкция, 11 хиляди тона стомана оформят рамката й. Двете кули и свързващите ги пешеходни платна са облицовани с гранит от Корнуол и камък от Портланд.

Мостът се задвижва хидравлично отпреди сто години. Тогава парни машини са произвеждали енергията за шестте акумулатора, които вдигат при необходимост "ножиците" на моста до ъгъл от максимум 86 градуса. Независимо от сложната система операцията се извършвала за краткото време от една минута.

В нашето съвремие силата на пaрата е заменена от електрическия ток, но оригиналните помпи, котли и акумулатори могат да се видят в двете кули на моста. "Ножиците" му се отварят около 900 пъти годишно, за да пропуснат лайнери, товарни и военноморски кораби. Всички плавателни съдове с височина над 14 м трябва да отправят писмено известие минимум 24 часа преди да преминат.

В началото на ХХ век Тауър Бридж е проектиран така, че пешеходния поток да не спира, дори когато е отворен за кораби. Това става възможно благодарение на пешеходни платна, свързващи северната и южната кула, извисяващи се на 45 м. над реката. През 1910 г. те били затворени, защото почти никой не ги ползвал. Хората предпочитали да изчакат отварянето на "ножиците" и да се наслаждават на технологията, вместо да се катерят до пешеходните платна. От 1982 г. те отново функционират и са остъклени, като от тях се разкрива чудесна панорама към града.