Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. "Окото на Лондон"

"Окото на Лондон", Лондон

"Окото на Лондон"

Окото на Лондон или London Eye е най-голямото виенско колело в света. То е сред най-големите и посещавани туристически атракции в столицата на Англия.

В Лондон смесицата между нова и традиционна култура е поразителна. В него туристите могат както да се наслаждават на модерните високи сгради от стъкло и бетон, на уникални атракции като Окото на Лондон, така и да се разходят по тесни лондонски улички, останали от далечното минало или да изпият кафето си в "Ковънт гардън", проектиран от Ениго Джонс преди повече от 370 години.

Уникалната атракция се извисява на 135 метра над южния бряг на Темза. Спонсор на съоръжението е "Бритиш еъруейз".

Създаден в навечерието на 2000 г., символът на обновяващия се свят съжителства с традиционните сгради на парламента и "Биг Бен" на отсрещния бряг. Традиционалистите отричат "Окото", но с годините то става неизменна част от Лондон - колелото, с което за 30 минути се "обхожда" големият град с "полет" над него.
Пътниците се движат по 25 човека в 32 капсули, които се въртят бавно на 360 градуса. Всяка капсула е плътно затворена, но пътниците вътре могат да се движат свободно, има камера за наблюдение и радиовръзка. Панорамната гледка е вълшебна. Когато си на върха, очите не смогват да обгърнат целия мегаполисен град. При ясно време се вижда до 40 км разстояние.

Макар че колелото се движи бавно, пътниците вътре бързат да разгледат цялата величествена красота, а времето минава неусетно.