Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Музея Мадам Тюсо

Музея Мадам Тюсо, Лондон

Музея Мадам Тюсо

Мадам Тюсо е музей на восъчните фигури, създаден от восъчния скулптор Мари Тюсо.
Известният музей има клонове в множество градове - Лондон, Амстердам, Лас Вегас, Хонконг, Ню Йорк.

Мари Тюсо, чието моминско име е Анна Мария Грошолц, е родена през 1761г. в Страсбург, Франция. Нейната майка била домоуправителка при д-р Филип Къртиус, физик който правел восъчни модели. Именно той предал на малката Анна Мария това изкуство. Първата си восъчна фигура тя направила през 1777г.

Мари Тюсо създала много сполучлив восъчен портрет на философа Волтер малко преди неговата смърт. След кончината на мислителя копията на портрета му започнали лудо да се харчат, а пред помещението, в което бил изложен оригинала, имало опашки от посетители.
Самият крал на Франция Луи XVI посетил скулпторката. Монархът останал възхитен от работата на младата Мари и дни по-късно девойката получила покана да отиде в двореца, за да преподава склуптура на сестрата на владетеля - мадам Елизабет. Тя изживяла там няколко прекрасни години. Младата художничка била заобиколена от най-богатите и влиятелни личности на Франция и бързо се сближила с много от тях.

Други известни фигури направени от Анна Мария Грошолц са тези на Жан - Жак Русо и Бенджамин Франклин. По време на френската революция тя създала фигури на много от жертвите. След смъртта на д-р Къртиус, младата жена наследила голям брой от неговите фигури. Така тя започнала да пътува и да показва восъчните произведения.

През 1795г. се омъжва за Франсоа Тюсо и дава име на шоуто си - Мадам Тюсо. През 1802 се премества в Лондон и отново пътува из страната да показва восъчните фигури. Когато се установява на улица Бейкър в Лондон, през 1835г. отваря вратите на прословутия музей.

Колекцията от фигури, както на популярни личности, така и на никому неизвестни хора е напълно запазена и към нея непрекъснато се добавят нови и нови попълнения. През 1979 г. e създадена и посреща посетители зловещата "Зала на ужасите". Тя представлява голям интерес за хора, които са почитатели на смразяващите кръвта преживявания.

В Музея на мадам Тюсо в Лондон могат да се видят Хенри VIII и неговите шест съпруги, кралица Елизабет II и кралското семейство, водещи фигури на Френската революция като Робеспиер и Марат (интересен е факта, че за модел на восъчните фигури, които е изработила мадам Тюсо, са послужили обезглавените Робеспиер и Марат веднага след екзекуцията им), политическите лидери на 20 век - Чърчил, Ганди, Маргарет Тачър, известни спортисти, телевизионни и филмови суперзвезди (включително и анимационни). Джак Изкормвача и други известни престъпници се спотайват в Залата на ужасите.

Битката при Трафалгар е пресъздадена с изключителна прецизност и Нелсън умира в името на свободата сред гърмежите и дима на топовете. През 1993 г. е отворена атракцията "Духът на Лондон" -аудио-аниматронно пътуване през Лондон от Средновековието до днес. То се осъществява с черна кола, която се движи по релси, въртейки се наляво и надясно. Пред очите на посетителите се разкриват сцени от Голямата Чумна епидемия, Големият пожар от 1666 г., последната Световна война и 60-те години на миналия век.
Подарете си едно неповторимо преживяване в страната на восъка.