Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Имението Оудли Енд

Имението Оудли Енд, Лондон

Имението Оудли Енд

Имението Оудли Енд е създадено на мястото на Абатство Оудли, построено през 1190 г. от Джефри де Мандевил – приближен на Уилям (Вилхелм) Завоевателя.

След скандалния развод на Хенри VІІІ с първата му съпруга, който е съпътстван от раздялата на Англия с католицизма като официална религия, абатството става собственост на Лорд Канцлера Томас Оудли.

През 1603 г. неговият внук адмирал Томас Хауърд, участник в победната война срещу Испанската aрмада, първи херцог на Съфолк и кралски ковчежник при Джеймс І, започва строителството на палат, който години по-късно става известен като първата сграда в Англия, строена в якобински стил.

Адмирала нарежда около сградата да се направи огромна градина с дълги прави алеи, очертани с дървета и правоъгълни изкуствени езера, покрай които обитателите и гостите да почиват и да се любуват на пейзажа.

Самият дворец, строен под надзора на Бернард Янсен, по онова време е изграден от четири сгради, разположени около вътрешен двор. При него типичната за якобинския стил масивност за сметка на детайлите е силно изразена.

След завършване на строежните работи през 1616 г. палатът се превръща в "темата на сезона" сред аристокрацията и за историята остава фразата, произнесена от Джеймс І: "Палат, твърде голям за краля, но достоен за кралския ковчежник". През 1668 г. крал Чарлз ІІ купува Оудли Енд и го прави своя резиденция.
Уилям ІІІ Орански връща палата на фамилията Съфолк.

Век по-късно източното крило е разрушено, за да се намалят разходите по поддръжката, а замъкът става собственост на лейди Портсмът и в него се настанява нейния племенник и наследник Джон Грифин.

Джон Грифин Грифин, четвърти барон Хауърд и първи барон Брейбрук, оставя името си в историята заради мащабните промени и реорганизации, на които се решава. Привърженик на натуралистичния подход, той поръчва на Ланселот Браун да оформи и преобрази земите на имението. Способният Браун създава един приказен парк, който е запазен и до днес и се поддържа в оригиналния си вид.

Още с влизането си в палата посетителите се озовават в огромно предверие, впечатляващо с множество новаторски за времето си декорации. Една от тях е красиво резбования дървен панел от 1615 г., покрил цялата южна стена в характерния за якобинския период пищен стил. Също така и далеч по-сдържаната по стил преградна каменна стена с фино изрязани в нея шест арковидни отвора, разделяща предверието от стълбите за втория етаж, издигната по дизайн на Джон Ванбру през 1721 г.

Интересни са и дамските и мъжките покои, както и общите зали, повечето от които запазили характерния си якобински стил или сдобили се с него през ХІХ в. Интерес за посетителите представлява камината с пищни орнаменти в голямата приемна зала, а също и декоративния таван в една от гостните, не трябва да се пропуска залата за четене с камината. В замъка са окачени картини на Ханс Холбайн, Петер Лели, Каналето, покрай които се минава на път за двете гостни по дизайн на Робърт Адам – т.нар. рисувани гостни, очароващи със своята фина елегантност и чувство за ясни пропорции между детайл и празно пространство. Известна част от имението е залата с къщите за кукли.

Цветната градина с лехи на фигури около двореца е като щастлив финал на тази приказка наречена Оудли Енд.