Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Уестминстърски дворец
  7. Уестминстърското Абатство

Уестминстърското Абатство, Лондон

Уестминстърското Абатство

Уестминстърското абатство има многовековна история.
През 10 век в тази част на Англия се заселват монаси, които създават традиции на почит и уважение, спазвани дори и днес.

В абатството са се провеждали коронациите на много крале на Англия, в същото време то е служело за последен дом на 17 монарси. Църквата е една от най-важните Готически сгради в страната, станала известна освен с всичко друго и с гробниците на някои Англо-саксонски светци.

Уестминстърското абатство не е само архитектурен шедьовър, то е и символ на Английската история. Гробът на свети Едуард Изповедника, гробниците на крале и кралици и множеството паметници на велики хора, чиито имена са запечатани завинаги в историята, са неоспоримо доказателство за този факт. От 1066г. всяка коронация се е извършвала там, както и много други кралски събития.

Днес то продължава да бъде църква, "посветена" на почитта и уважението и на честването на големите събития в живота на нацията. Уестминстърското абатство не е нито катедрала, нито енорийска църква. То е "царска особа" под властта на старши свещенниците.

С всичките си особености, Абатството е резултат от развитието си през вековете.

През 1040г. крал Едуард (по-късно – свети Едуард Изповедника) издига своя царски палат на бреговете на река Темза. В близост е разположен бенедиктиански манастир, създаден около 960 г. пр. Хр.
Кралят увеличава площта на този манастир като построява голяма каменна църква в чест на свети Павел.

Църквата става популярна с името "уест минстър", което означава "западна катедрала" и по този начин се различава от катедралата Свети Пол в Лондон, известна като "източна катедрала".

Кралят умира няколко дни след освещаването на църквата на 28.12.1065г., тъй като е много болен. Останките му са заровени пред Централния Олтар.

Портата на Абатството е огромна. Тя датира от 11 век и в момента е в предверието на катедралата. Две от най-забележителните церемонии, състояли се на това място, са коронацията на Уилиям Завоевателя на Коледа, 1066г. и местенето на тленните останки на крал Едуард в нова гробница няколко години след канонизацията му през 1161г.

Абатството оцеляло два века, докато през средата на 13 век крал Хенри 3 взима решението да го преустрои в новия Готически стил в архитектурата. По това време навсякъде се строят катедрали – във Франция и в Англия. Периода е известен като "ерата на катедралите".

Уестминстърското абатство е в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.