Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Лондон
  6. Уестминстърски дворец
  7. Биг Бен

Биг Бен, Лондон

Биг Бен

Биг Бен е известен под много имена - Часовникова кула на Уестминстърския дворец, кулата "Сейнт Стивън", но под всички тях Биг Бен си остава символът на Лондон.

Малко известно е, че Биг Бен е името на камбаната, която се намира в кулата и която се смята за най-голямата камбана, вкарана в часовников механизъм. Часовниковата кула е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец.
Още след появата на Биг Бен неговата уникалната и впечатляваща архитектура стават причина той да бъде един от най-разпространените символи на Великобритания.

Наименованието на кулата произлиза от името на създателя й - сър Бенджамин Хол. Самият Бенджамин впечатлявал с височината си и тъй като кулата не била кръстена по никакъв начин, с течение на времето започнали да я наричат Биг Бен, което в буквален превод звучи като "Големия Бен".

Историята на Биг Бен започва да се пише преди повече от 150 години. Красивата лондонска часовникова кула е създадена през 1858 година.
Тържественото пускане на часовниковия механизъм в Биг Бен се извършва на 7 септември 1859 г.

Без пилона височината на кулата "Сейнт Стивън" достига до 61 метра, като самият часовник е поставен на ниво 55 метра над земята. Минутните стрелки от четирите страни на Биг Бен са с дължина около 4 метра. Придвижват се със 17 см на всеки 30 секунди. Освен с огромните си размери, Биг Бен е известен и с изключителната си точност. Причина за това е факта, че лондонският часовник се сверява два пъти дневно от Гринуичката обсерватория.

Дълго време часовника е смятан за най-големия в света. Камбаните разположени в Часовниковата кула са пет на брой. Те се чуват на всеки 15 минути. Най-тежката от тях е именно Биг Бен, нейният напев се чува в Лондон на всеки кръгъл час. Тази камбана се счита за третата най-тежка камбана в Англия, като тежи 13.8 тона.