Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Солзбъри

Солзбъри, Великобритания - Туристически Атракции

Солзбъри

Солсбъри е град в Англия, графство Уилтшър. Той е център на Дистрикт Солсбъри с историческото име Сарум. Градът е разположен на устието на реките Авон и Вилей.

За първи път териториите на днешен Солсбъри са били заселени през желязната епоха.

Като основно свидетелство за ранна мегалитна култура в околностите на Солсбъри се приемат каменните кръгове от Стоунхендж и Ейвебъри.

През 4 век. пр. Хр. на върха на едно от възвишенията възниква келтското селище "Сарум", което по-късно приема названието "Стар Сарум". Селището било разположено в непосредствена близост до храмовете на друидите - каменните кръгове на Стоунхендж и Ейвбъри.

Римляните отново преименуват Сарум. Отново по това време града разполага със значителни привилегии и със значителна военна част. През 552 г. кралят на Весекс - Крал Кинрик завоюва града. По време на англосаксоните той се разраства и става един от центровете на англосаксонското кралство.

След нормандското нападение през 11 век "Стар Сарум" става част от графството на граф Солсбъри откъдето води началото си и днешното му наименование. Граф Солсбъри значително разширява крепостта. Под нормандски контрол градът става център на Архиепископия. 1067 г. е сложено началото на строежа на старата катедрала в "Стар Сарум", както и замък за Архиепископа. През 1092г. строежа и на двете сгради приключва.

"Стар Сарум" разцъфтявал, но мястото, на което се намирал - малък хълм, не позволявало неговото разширение. За водата от кладенеца на хълма се заплащал данък, което допълнително усложнявало положението на средновековните му жители. Архиепископията и управителите на крепостта често изпадали в конфликти, един от които довел до решението за преместването на катедралата.

Колкото повече се разраствал Солсбъри, толкова повече замирал "Стар Сарум". Така след известно време "Стария Сарум" опустява напълно.

През Средновековието Солсбъри е един от водещите центрове на текстилната промишленост в Англия. По същото време там се изгражда колеж, който не след дълго се превръща в един от водещите в цяла Европа.

През 17 век, по време на Английската революция, териториите на града стават многократно терен за провеждане на бойни действия, които водят до големи загуби. Това е и причината за упадъка на Солсбъри, а подминаването му и от индустриалната революция води до още по-голям упадък.

Днес един от водещите отрасли в града и региона е селското стопанство и няма голяма промишленост. През втората половина на 20 век туризмът става основен поминък.

Посетителите на града могат да разгледат голям брой забележителности преминали през вековете и достигнали до наши дни.
Една от основните е огромната готическа катедрала.
В катедралата се съхранява и един от четирите запазени екземпляри на "Велика харта на свободите".

Извисяващата се над катедралата кула е с височина 123 метра, което я прави катедралата с най-висока кула в Англия.

Върху едно от възвишенията над града все още могат да се видят останките на норманската крепост "Стария Сарум".

В близост до града са разположени каменните кръгове на Стоунхендж и Ейвбъри, които привличат огромен брой туристи. Те са представители на т.н. Мегалитна Култура на Британския остров.