Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания
  4. Атракции
  5. Солзбъри
  6. Катедрала „Света Мария“

Катедрала „Света Мария“, Солзбъри

Катедрала „Света Мария“

Катедралата в Солсбъри, която се нарича "Света Мария" е централният архиепископски храм на англиканската църква в град Солсбъри в английското графство Уилтшър. Катедралата е чудесен пример на ранната английска готика.

Над нея се извисява кула, която със своите 123 метра е най-високата църковна кула във Великобритания.

Предшественик на днешната катедрала е бил вторият нормански катедрален храм от 1190 година в "Стар Сарум". Решението за строеж на нова катедрала в "Нов Сарум" (днес Солсбъри) се взима през 1219 г. С нейното изграждане центърът на епархията се премества. Наложило се норманския катедрален храм да дели място в ограничената от кралския замък крепост на един малък хълм, докато новата катедрала била построена на широка територия. Проектът е бил замислен от самото начало като контрапроект на пищната готическа катедрала в Линкълн.

Основите на новата катедрала били положени през 1220 година по времето на архиепископ Ричард Пур. Тъй като на мястото имало високи подпочвени води фундаментът на новата катедрала е вкопан само на четири фута (около 1,30 метра) в земята. Катедралата е завършена сравнително бързо и осветена през 1258 година в присъствието на Крал Хенри III.

Западната фасада е завършена изцяло през 1265 година, предверието през 1270 година, а помещението, в което се събира катедралният съвет, през 1284 година. Бързото издигане на Катедралата в Солсбъри недвусмислено разкрива единния архитектурен стил, в който тя е издържана, и я приобщава към великолепните образци на ранната английска готика в Южна Англия. Тя печели своята популярност и с факта, че е единственият голям готически строеж в Англия, построен наведнъж и по един единствен план и то в непокътната, мочурлива среда. Бързото издигане на храма ни навежда на мисълта за богатството и влиянието на англиканските архиепископи от "Стар Сарум".

Кулата, впечатляваща със своята височина е нейния импозантен връх, но тя е построена допълнително. Строителството й започва през 1310 година и е финализирано през 1333 година.

Готическите майстори са имали слаби познания в областта на статиката, и тя е черпена предимно от принципа на опита и грешката. Несъмнено от там възникнал проблема за добавянето на 123-метровата кула върху вече съществуващата конструкция.
Църковната кула тежала прекалено много - близо 6 500 тона. Това довело до мисълта, че рухването на постройката ще е неизбежно. В резултат на това през 1668 година Кристофър Рен препоръчва допълнителната стабилизация. Решението на проблема идва с изграждането на допълнителни укрепващи контрафорси в основата на кулата.

През 1790 година английския архитект Джеймс Вайт преустройва "Света Мария". В процеса на реформи е отстранена преградата между клеруса и светската част в централната част на църквата под църковната кула и пред апсидата с олтара, както и 100-метровата камбанария, която се намирала самостоятелно встрани от същинския катедрален храм.

Архитектурата на катедралата в Солсбъри се характеризира с изчистени, прости и постоянни архитектурни форми.

В "Света Мария" има библиотека, която е пристроена през 1445 година при източната част на нартекса. В нея е запазен и един от четирите съществуващи екземпляри на "Великата харта на свободите" (Магна харта). Документа представлява акт, подписан от английския Крал Джон Безземни на 15 юни 1215 година. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, ограничаващ властта на краля.

Екземплярът се съхранява от 1215 година и е в много добро състояние. До нас са достигнали още три копия: две от които в Британската библиотека и едно в катедралата в град Линкълн.