Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Великобритания

Великобритания - Почивки, Екскурзии, Круизи

Великобритания

Обединено кралство Великобритания е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Обединеното кралство включва острова Великобритания и други по-малки острови (5100 на брой) т.нар. британски острови, образуващи най-големият архипелаг на континента. Големите островни групи са Оркнейски, Нормандски, Шетлъндски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, а на запад Атлантическия океан. Това е една типично морска страна. Нито една точка в тази държава не е отдалечена на повече от 120 км от океана или от морето.

Докато до XV век Великобритания е в периферията на тогавашния познат свят, тя става изходен пункт в епохата на Великите географски открития. Превърната в капиталистическа и индустриална държава от Буржоазната революция, тя става първа по мощ в света и има най-голям флот, независимо от близостта си с такива сили като Германия, Франция, Португалия, Испания и Холандия. Нито един международен военен конфликт не се води на територията ѝ след нормандското нашествие от 1066 г.

Важни факти от историята на Великобритания са: Стогодишна война на Англия с Франция 1337-1453 г.; 1651 г. - завоювана Ирландия; 1652 г. - присъединяване на Шотландия; 1707 г. - англо-шотландска уния - утвърждаване названието на страната - Великобритания; 1815 г. - победа над Наполеон при Ватерлоо.
Страната участва и в двете световни войни. Заедно с Франция, САЩ и СССР, Великобритания е една от основните сили победили Хитлеристката коалиция във Втората световна война.

Обединеното кралство е конституционна монархия — парламентарно кралство. Наследник на престола е първородното дете (независимо дали е момче или момиче). Кралица Елизабет II е начело на страната от 1952 г. Кралството има двукамерен парламент - камера на лордовете и на общините. Министър-председателят е главна политическа фигура.

Великобритания е една от седемте най-развити капиталистически страни в света. Тя е много напреднала индустриално-аграрна страна. Промишлените отрасли, които се развиват са електроника, фармацевтика, автомобилна, електротехническа, химическа и дървопреработваща, инструментално производство, авиационна, хартиена и полиграфска, текстилна, хранително-вкусова. Добивът на нефт и газ играе важна роля за икономиката, добива на въглища също. Процъфтяват черната и цветна металургия. Едно от най-продуктивните и механизирани в света селско стопанство. Отглеждат се ечемик, овес, картофи, пшеница, зеленчуци. Високо продуктивно животновъдство - месо-млечно говедовъдство, свиневъдство, овцевъдство, птицевъдство.
Милиони туристи годишно посещават Кралството.

Климат
Климата е умерен, океански, влажен с мека зима и прохладно лято. Средната температура за януари от 3 до 7Сº, юли от 11 до 17Сº. Валежи - от 600-700 мм в равнините, до 1000-3000 мм в планинските области.

Столица: Лондон

Население: 60 500 300

Официален език: Английски

Валута: Британска лира (GBP)

Популярни туристически обекти