Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Замбия

Замбия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Замбия

Република Замбия е държава разположена в Южна Африка. Тя е заобиколена от суша. Граничи с Малави на изток, с Ангола на запад, с Демократична република Конго на север, Танзания на североизток и с Мозамбик, Зимбабве, Ботсвана и Намибия на юг.

От 17 до 19 век на територията на днешна Замбия са създадени първите държавни образувания Баротсе и Лунда. През 18 век в земите на днешна Замбия нахлуват португалците. Трите пътувания на Дейвид Ливингстън от 1853 до 1873г. са последвани от британска колонизация. През 1890г. страната попада под контрола на Британската южноафриканска компания. През 1911г. държавата е преименувана в Северна Родезия.

През 1924г. Британците обявяват за свой протекторат Северна Родезия. През 1948г. К. Каунда започва движение за деколонизация. През 1953г. страната е включена е във Федерация Родезия и Нясаланд. На 24 октомври 1964 Северна Родезия се провъзгласява за независима република Замбия в състава на Общността, начело с президент - К. Каунда, който установява еднопартийно управление.

През 1990г. е възобновена многопартийната система. През 2002 президент става Леви Мванаваса. Замбия става член на Организацията за африканско единство, на ООН (1964).

Замбия е президентска република. В ръцете на президента е съсредоточена цялата законодателна и изпълнителна власт. Президентът възглавява правителството. Законодателната власт се осъществява от президента и парламента - Национална асамблея.

Страната има едностранно развита икономика, ориентирана към износ. Тя е богата на полезни изкопаеми - мед, цинк, кобалт, кадмий, манган, въглища. Водещо място в промишлеността - добив на мед, кобалт. В страната има нефтопреработване, дървообработка на ценни видове дървесина, сглобяване на автомобили, редица предприятия на хранително-вкусовата и текстилната промишленост, циментова, химическа. Отглеждат се царевица, сорго, просо, маниока, тютюн, фъстъци, памук, захарна тръстика. Развъжда се главно едър рогат добитък.

Климат
Климатът е субекваториален със средни месечни температури от 15 до 27 Сº. Валежите са от 600-800 мм в средното течение на Замбези до 800-1000 мм в източните плата и 1000-1400 мм по вододелното плато Лунда.

Столица: Лусака

Население: 11 862 700

Официален език: Английски

Валута: Квача (ZMK)

Популярни туристически обекти
Лусака - Визуалната галерия на изкуството Хенри Таяли, Галерията Мпала, Музеят на общността Зинту, Пазарът Камвала

Ливингстън - Национален Музей, Железопътен Музей

Водопадът Виктория, Национален парк Южна Луангва, Национален парк Кафу, Националният парк Сиома Нгвези, Река Луангва