Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  


Вълшебния извор

25.00 лв.

Тип оферта Екскурзии
Дестинация България
Дати 01.01 - 01.01, 1970
Маршрут Варна - Побити камъни - Девненските извори - Крепостта Овеч - Варна
За контакт YANATRAVEL.BG
Тел: 052/ 607 827, 089/9888781
 Изпрати запитване


Кратко Описание:

Варна > Побити камъни > Девненски извори > Крепостта Овеч > Варна

Еднодневна екскурзия

Дата: 22.10.2016г.
Описание:

Програма:

08:00 ч. – Тръгване от Варна от Антим 1

08:30 ч. – Пристигане в местност Побити камъни. Природният феномен

Побити камъни е популярен още с имената Каменната гора и Дикилиташ. Намира се на около 18-20 км от град Варна и на няколко километра от град Белослав. Разположен е на площ от 7 кв. км.

Представлява ансамбъл от различни по форма и големина скални блокове, каменни колони, високи до 10 метра, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси и множество каменни късове, разпилени из целия комплекс.

Опознаване на това забележително наследство с беседа с екскурзовод. 09:30 ч. - Тръгване от Побити камъни

09:45 ч. – Пристигане в Девненските извори. Посещение на Вълшебния извор. Девненски извори са най-големите

карстови извори в България. Те са около 30 на брой. Най-красивият е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5 м. Водата на Девненските извори не замръзва през зимата. Дебитът и се влияе слабо от сезонните промени на климата. Всяка секунда извират до 3500 литра вода, образуващи по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня.

10:30 ч. - Рекламна беседа. Отдих сред природата с прзентация на нови и изключително интересни продукти на

ниски цени и възможност да се сдобиете с някой от тези продукти.

12:00 ч. - Време за обяд. В местността има заведения за хранене, където можете да се насладите на вкусно

приготвена традиционна храна и атмосфера в етнически стил. Ако предпочитате да обядвате приготвена Вас храна, можете да и се насладите на местата за отдих сред природата.

14:00 ч. – Отпътуване от Девненските извори

14:30 ч. – Пристигане в Крепостта Овеч. Прекрасното разположение на платото във форма на кораб,вероятно е

било забелязано още при траките. Крепостта Овеч е изградена от византийците през IV в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса. Най-голямо развитие, обаче се наблюдава по време на Средновековието, по-точно Второто Българско Царство. Тя представлява каменна твърдина, намираща се източно от град Провадия. Разположена е над града, на платото Калето, което има форма на кораб. От всички страни то е обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра.

За крепостта главен е входът от север. Пред входа има твърдина, През Второто българско царство Овеч е един от големите градове на държавата. Той е във владенията на брата на цар Асен І – Петър.Превръща се във важен стопански,административен и военен център.Седалище на митрополия. Има сведения,че крепостта е свързана с имената на още двама царе – Калоян,който я обитавал преди похода си към Варна и Ивайло.Според известни български историци / Божидар Димитров/ Ивайло е един от градоначалниците на крепостта и оттук предприема отбранителните боеве срещу татарските набези и похода си към Търновград. През 1366 г. в Овеч са затворени по нареждане на цар Иван Александър трима от рицарите на граф Амедей VІ Савойски, между които и маршалът на Бургундия – Гвидо ди Понтарлиер.Те били пленени от войските на Овеч,взели участие в боевете при Галата.Освободени са след намесата на католическия патриарх на Константинопол срещу 2400 златни перпера.която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите.

ТАБИИТЕ – СКАЛНИ ГРОБНИЦИ Само на 500 метра от мостовото съоръжение, върху Табиите са разположени 30 скални гробници от времето на траките, използвани вторично през раннохристиянския период. Гробниците са с малко отвесно предверие и погребална камера. Обединени са в четири групи по три гробници – трите групи са на изток и ,а едната е на запад, върху отвесния скален венец на платото.На изток е разположен и комплекса от останалите 18 гробници.

СКАЛЕН МАНАСТИР “ШАШКЪНИТЕ” Намира се в непосредствена близост до гр.Провадия.Скалният манастир се състои от 10 килии и носи името на местността , в която се намира. Четири от килиите са свързани помежду си и са достъпни по изграден метален мост.Останалите килии са недостъпни без умения на алпинисти. Две от тях са също свързани помежду си . На външната страна ,върху скалите личат останки от съоръжения за влизане в тях и други окачени предмети или надписи.От килиите на манастира се открива прекрасна панорама. Това е една малка част от богатата и вълнуваща история на този антропогенен обект.

Искате ли да се потопите в тази интересна история.

Предлагат се атракции – посрещане от градоначалника на крепостта и неговата стража. Стрелба с лък и копие.туристите получават минерална вода и рекламна шапка / хартиена срещу слънцето/- Цена 4 лв на човек.

17:00 ч. – Отпътуване от Крепост Овеч

18:00 ч. – Пристигане във Варна Пакетната цена включва:

• Транспорт с лицензиран автобус

• Застраховки Пътници над 80 години не се застраховат.

• Екскурзовод

Пакетната цена не включва:

• Входен билет за Побити камъни: за възрастни 3 лв. За учащи 2 лв.

• Входен билет за Крепостта Овеч 2 лв. ( с 50% намаление за ученици, студенти, пенсионери, хора с увреждания /инвалиди/

• Атракции в Крепостта Овеч 4 лв.

• Скални гробници 1 лв.

• Шашкъните 1 лв.

• При пътници на 65 години доплащат по 2 лв. На ден.

Необходими документи: валиден документ за самоличност .

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 20 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на туроператора за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.

Туроператорът има сключена застраховка "Групама Застраховане" ЕАД със застрахователна полица № 7500150000005 / 2016г.


Оферта № 981