Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Балчик
  6. Историческия музей

Историческия музей, Балчик

Историческия музей

Музеят в Балчик има дългогодишна история, чието начало се поставя през 1907г.

В края на 1936г. е завършена значителна част от практическата подготовка за създаването му. Взето е решение музея да се помещава в специално адаптирана за целта самостоятелна сграда, намираща се до самия морски бряг.

През лятото на 1937г. музеят в Балчик вече посреща посетители. Голяма част от изложените експонати са археологически находки. Местното население спомага за събирането на все повече археологически ценности. Правят се множество дарения, от които фонда на институцията значително нараства.

Музеят в Балчик има печална участ. В края на месец август 1940г., по малко от месец преди освобождаването му, експонатите и картините от експозицията са натоварени на параход и отнесени в Румъния.

В колекциите на музея хронологически е представена историята на Балчик от неговото възникване в VIв. пр. хр. до освобождението му от румънска окупация през 1940г.

Експонирани културни ценности, открити в Балчик и околностите от енеолита, античността и средновековието, включващи предмети от керамика, стъкло, скулптурни изображения на Кибела, епиграфски паметници, архитектурни детайли и колекция от монети.

Чрез документи и снимки е представен динамичния обществено - политически и стопански живот на града след Освобождението 1878 г. до края на румънската окупация - 1940г. В музейните фондове на Историческия музей се съхраняват над 20 000 експоната, които са част от културно наследство на България.