Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Ахтопол

Ахтопол, България - Туристически Атракции

Ахтопол

Ахтопол е най-южният курортен град по Българското Черноморие. Той се намира в Община Царево, Област Бургас, близо до границата с Турция.

Градът е разположен на скалист полуостров на брега на Черно море и в полите на Странджа планина. Намира се на 14 км. южно от Царево и на 5 км. северно от устието на река Велека. Ахтопол се включва в състава на Природен парк "Странджа".

По териториите на днешния град са съществували селища още от новокаменната епоха, а през желязната епоха районът е населяван от тракийското племе тини.

Ахтопол се оформя като град около 430 г. пр.н.е. от гръцки колонисти.
Предполага се, че основаването му има връзка с действията на Перикъл в черноморските области.

Градът бързо процъфтява като търговско средище и в него дори се секат монети. След варварските нашествия от 5-7 век той е възстановен от византийския военачалник Агатон, който го нарича Агатопол.

През Средновековието Агатопол няколко пъти е присъединяван към територията на България.
Надпис на хан Крум от 812 г. съобщава за превзеането му, по-късно е завладян от цар Тодор Светослав през 1304 г.
Около 1389 г., двадесет години след превземането на Одрин от османците, одринската митрополия премества седалището си в Агатопол. Малко по-късно градът споделя същата съдба и попада в ръцете на османците.

След Балканските войни (1912-1913 г.) града отново става част от България. Гръцкото му население е изселено, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия.

През 1918 г. Ахтопол е почти изцяло опожарен, изгаря и старата катедрала "Успение Богородично". След пожара града е издигнат отново.

За да разнообразят престоя си в курортния град туристите могат да посетят забележителностите, които се намират в него. Някои от тях са църквата "Възнесение Господне" построена през 1776 г., останките от манастира "Свети Яни" от 12 век, части от крепостната стена. В близост до полуострова се намират останки от тракийска стена. В града има Исторически музей.