Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Ватикана
  4. Атракции
  5. Катедрала Св. Петър

Катедрала Св. Петър, Ватикана - Туристически Атракции

Катедрала Св. Петър

Катедралата "Св. Петър" е най-големият католически храм във Ватикана, а също така и най-грандиозният архитектурен паметник на Ренесанса. Той несъмнено спира дъха със своята художествена украса.

Строежът на катедралата отнема почти два века. Тя е един архитектурен шедьовър благодарение на своите забележити създатели - първият й архитект Браманте, наследен след смъртта си от Рафаело Санти, Антонио да Сангало Млади, Микеланджело, Джакомо де ла Порта. Всеки от тях е допринесъл първоначалният проект на Браманте да достигне забележити върхове.

Изклщчително големи заслуги има Микеланжело за издигането на несравнимия купол на храма, както и за богатата вътрешна украса, в която се включва и Бернини.
Новият храм е построен на мястото на старата базилика, която император Константин издига над гроба на Св. Петър.

Проекта за създаване на Катедралата Св. Петър е възложен на Браманте от Папа Юлий II. През 1506 г. са положени основите на зданието, а строителството продължава 176 г. докато най-накрая през 1626 г. катедралата е тържествено осветена.

Пред храма е разположен огромен площад наречен "Пиаца Обликва". В центъра му се издига египетски обелиск с два огромни фонтана отстрани. Площада е ограден от монументална колонада опасваща в два полукръга площадното пространство, над нея са издигнати 140 статуи на светци и пророци. В четири реда 284 покрити колони с височина 19 метра създават невероятната гледка фокусираща погледа на всеки дошъл за първи път на това място върху издигащият се към небесата храм "Свети Петър".

Фасадата на католическия храм е също толкова забележителна. За това допринасят осемте огромни колони носещи фронтона над който се издигат 13 шест метрови статуи на светци.

Статуите на Константин Велики и Карл Велики гордо се издигат в предверието. За оформлението на интериора на храма са използвани скъпоценни материали и разнообразен висококачествен мрамор, от който са изработени 760-те колони. Бернини превръща Апсидата на катедралата в апотеоз на триумфа на църквата. Чрез многобройни златни фигури и светлината на Светия Дух се внушава на богомолците силата и властта на Светата църква.

Един от шедьоврите на Микеланжело като скулптор – "Пиета" е разположен в дясно от входа. Само 25-годишен, великият творец успява да сътвори най-изразителното представяне на майчината скръб и същевременно любов по изстрадалия син.

В отделни ниши край стените на катедралата са създадени капели, олтари и др. посветени на различни светци и дейци на Християнската църква. Най-старата бронзова скулптура на Св. Петър, дело на Арнолфо ди Камбио (ХIII в.) може да се види до олтара. В отделни ниши са мраморните скулптури на Св. Андрей, Св. Вероника, Св. Пий Х, монументите на Александър VIII, Джеймс III и неговите синове, Климент ХIII, Лъв ХI, Пий ХI, Урбан VIII, Инокентий ХI, Джон ХХIII, Бенедикт ХV и др.

При приемника на Юлий II – Лъв Х, работата по довършване на постройките започнати от Браманте продължава. Така Рафаел издига прочутите лоджии, в които ясно проличава неговият гений на строител и художник. Той не успява да се справи сам с множеството поръчки на папата, затова взима за свои помощници своите ученици, които рисуват по негови ескизи. Негови знаменити последователи са Джулио Романо, Перино дел Вага, Франческо Пени и др.

Възкачването на папа Адриан VI на папския престол и смърта на Рафаел довеждат до крах на подема на изкуството във Ватикана.